Selecteer een pagina

In april leerden mijn zoontje en ik Babette kennen toen wij op het inloopspreekuur kwamen. Op dat moment was ik de wanhoop nabij. Ons sensitieve, alerte en temperamentvolle mannetje, sliep al niet meer goed (en wij dus ook niet) vanaf dat hij 3 maanden oud was (toen 9 maanden oud). Een situatie die ons als ouders en als gezin opbrak.

Mijn hulpvraag richting Babette was om het slechte slapen en daarmee gepaard gaande het slechte eten van onze zoon te verbeteren. Babette heeft het tijdens het spreekuur voor elkaar gekregen om goed door te vragen naar de kern van het probleem: hulp bij de oorzaak van het slaap- en eetprobleem. Babette is in staat geweest om goed te luisteren en mij de spiegel voor te houden en zonder eigen invulling of aannames het gesprek zodanig te sturen dat ik zelf antwoord gaf op de vragen die ik mezelf stelde. Dat vind ik echt een talent! Ik voelde me na de uitgebreide tijd die zij voor mij/ons nam eindelijk gezien door een professional bij het CB, iets was niet vaak voorkomt. Ik was dus blij dat ik eindelijk een goede verpleegkundige tegen gekomen was en heb dat Babette ook gelijk verteld. Helaas moest ik toen horen dat Babette enkel invaller was op die dag, maar uiteindelijk gebeurt niet zonder reden (zoals Babette het zelf ook verwoordde) en bood zij ons in het kader van haar coachingsopleiding een aantal coachingsgesprekken aan huis aan. Hier hebben wij dankbaar gebruik van gemaakt en met resultaat.

Babette heeft de moeite genomen om twee keer op huisbezoek te komen bij ons en de kern van ons probleem aan te stippen en dit ook durven te benoemen: beter leren grenzen aan te geven, zodat onze zoon dit ook leert te doen en leren loslaten van de controle. Daarmee duidelijkheid en veiligheid te bieden en automatisch te komen tot een betere structuur zodat ons zoontje weet wat van hem verwacht wordt. Na het huisbezoek heeft Babette ons een stappenplan gestuurd van de zogenaamde ‘stoelmethode’ om het slaapprobleem aan te pakken door geleidelijk meer afstand in te bouwen bij het laten slapen van onze zoon en hem hierdoor het vertrouwen te geven dat hij het zelf kan. Hier zijn wij op 1 juni jl. mee begonnen.

Het was een hele pittige start omdat ons zoontje vanwege zijn temperament veel verzet toonde en erg overstuur was tot kokhalzen aan toe. Als moeder deed dit mij erg veel en kostte het zeker in de eerste dagen moeite om door te zetten. Babette was er steeds voor ons en goed bereikbaar via Whatsapp en telefoon en belde mij ook op zodat ik even kon ventileren en sparren. Ik vond dit erg fijn en heb dit ook als steun in de rug ervaren. Ook omdat Babette mij vertrouwen liet inzien in mijn moederschap. Normaal gesproken krijg je als moeder vanuit zorgverlening vaak te horen waar het aan schort en wat je niet goed doet. Babette is in staat geweest altijd alles licht te bekijken, mijn zorgen minder zwaar te maken en vooral positief en naar de toekomst te blijven kijken: ‘dit gaat goed komen en jullie kunnen dit’. Dit vond ik echt heel fijn en zeker door de kleine succesjes die gaandeweg het slaaptraject werden geboekt, werd dat vertrouwen ook steeds bevestigd.

Inmiddels zijn we bijna twee weken verder en slaapt onze zoon goed overdag en ’s avonds bij bedtijd, hij is veel meer gaan eten, opgewekt en vrolijk en wij hebben onze avonden samen weer terug. Het levert ons op die manier veel rust open meer quality time samen. Omdat wij zelf nu ook weer veel beter slapen, zijn we veel meer ontspannen, lachen we weer, is er ruimte in ons hoofd voor andere dingen en vooral dingen voor onszelf en zijn we ook echt gelukkiger. Grote dank aan Babette dat zij het vertrouwen in ons had en heeft gehouden!