Selecteer een pagina

Werkwijze

Ik werk niet op gedragsniveau, ik kijk dus wat zit er onder het gedrag. Geen symptoombestrijding, maar op zoek naar de werkelijke oorzaak. Ik noem het maar de diepere laag. Wat speelt zich daar af. Wat maakt dat het kind zich zo gedraagt. Wat hebben we daar te doen.

Systemisch werken

Als jij inzichten krijgt in de ‘binnenwereld’ en dus de beleving van jouw kind, dan kun jij zelf je kind helpen. Jij weet precies wat er speelt en waarom jouw kind zich zo gedraagt. Ze hebben jouw hulp en begeleiding nodig om zich gezond te kunnen ontwikkelen. En ik help je daarbij, want niemand ontvangt een gebruiksaanwijzing voor zijn kind…

Hoe werkt dit?

Met systemisch werken kan ik gebruiken maken van familieopstellingen ofwel opvoedopstellingen. Hiervoor gebruik ik vloertegels die tijdelijk de plek innemen van personen of gevoelens.

De situatie wordt beeldend in kaart gebracht en is direct zichtbaar. Ik werk dus 1 op 1 en niet met andere mensen erbij. Ook niet met de kinderen erbij.

Ik kan ook gebruik maken van ‘houten poppetjes’ om een opstelling te maken, eigenlijk zijn allerlei materialen te gebruiken om het te gaan zien. Zo ga je echt ervaren en krijg je inzichten.

Waarom deze methode?

In het dagelijkse leven ervaren we bijvoorbeeld op iedere plek in een ruimte wat anders, als je op een feestje met iemand staat te praten kan je daar een heel ander gevoel bij hebben als dat je met je partner een gesprek voert. Soms merk je wel eens op dat het zelfs uit kan maken of je voor, achter, links of rechts of tegenover iemand staat. Of letterlijk verder weg staan van iemand voelt fijner.

Soms wordt je van iemand heel blij als je daarmee staat te praten en bij een ander haak je snel af. Op vakantie op een andere plek kan je je anders voelen dan thuis. Je kan het energieën noemen of gevoelens, sferen. Wat maakt de naam eigenlijk uit, je ervaart gewoon iets, je neemt iets waar en er gebeurt iets met je. Zo werkt ons systeem nou eenmaal. En het mooie is we zijn allemaal uniek, wat de ene waarneemt hoef jij niet ervaren. Dus ook ik zoek in een voorgesprek de verbinding met jou, hebben we een match en kan ik jou helpen dan vervolgen we ons pad en gaan we verder met de volgende stap en gaan we systemisch aan de slag.

Meer lezen...

Met bovengenoemde hulpmiddelen, komen de inzichten en gaan de puzzelstukjes op de juiste plek vallen. Het zet jou aan het nadenken en je zal gaan merken dat er een verandering bij jezelf gaat plaats vinden

Dit is allemaal aan jou, ik begeleid je alleen maar. Sommige ouders merken direct een verandering, sommigen hebben meer tijd nodig of is er nog een vervolg nodig. We zijn allemaal uniek, het ene systeem gaat heel snel aan het werk en legt verbanden, het andere systeem heeft nog wat meer nodig. Soms is dat tijd soms is dat iets anders.

Als mens zijnde hebben we allemaal gevoelens en je hoeft hier dus echt geen hoog intelligent iemand voor te zijn om op deze manier naar jouw hulpvraag te kijken. Alleen het kan wel eens zo zijn dat door de hectiek van de dag we even de verbinding met onszelf niet meer hebben en ‘geleefd’ worden. Wat ons lijf allemaal waarneemt zitten we soms helemaal niet op te wachten. Door bewustwording van je eigen systeem en het systeem van je kind ga je grote stappen zetten om dingen te kunnen veranderen. Daar heb je gewoon zelf invloed op en niemand anders dan jijzelf kan dit!

In de meeste situatie is begeleiding van ouders een prima alternatief voor een kindercoach. Maar het kan ook heel goed naast elkaar. Misschien dat jouw kind al naar een kindercoach gaat of door een andere zorgverlener wordt begeleid, misschien is er al iemand die jouw kind helpt met het ontwikkelen van vaardigheden of leert hoe het met bepaalde situatie om kan gaan, juist dan adviseer ik om zelf ook er wat meer in te duiken en te gaan kijken wat jij nog kan bijdragen.

Dankzij deze manier van werken zal jij als ouder wél herkennen wat je kind nodig heeft om blijvend iets aan de situatie te veranderen. Voor de langere termijn boek je hier meer resultaten mee. Zo kan jij ook wat doen om de gezonde ontwikkeling van je kind te ondersteunen.

Meer weten? Neem contact op!